Case Study: Ticketmaster

Your enthusiasm, creativity, and expertise have really helped to deliver an edgy and unique plan and design that we really love.  In fact, I do think this design has the potential to be the model for all future Ticketmaster offices”  — Paula deHaen, Senior director National Support and Training, Ticketmaster

Ticketmaster is primarily a software company and they were expanding just at the time when Google had announced plans to open a local office, complete with Google chef’s and other benefits.  Ticketmaster knew that the best employees would automatically go to Google unless they could offer other benefits which needed to include a “cool place to work”.

We were hired to review the floor plan that had been developed and create a look that would give a first impression of “silicon valley cutting edge”.  Our first recommendation was to rearrange the executive row that had been created against the desirable north windows.  Research shows that employees are happier with access to daylight and data shows happier employees are more engaged and more profitable.  By moving those offices to internal locations, we could provide more employees with more daylight.  Research also shows that making the leadership appear more accessible through transparency (glass) office fronts and by distributing their offices throughout the company we can increases the belief that career advancement is available, a key motivator for high potential employees.

The employees at this location are all primarily developers with a “specialist” workstyle requiring intense focus and so we kept the high wall cubes that had been proposed.  However we selected a fabric with 16 different colors that we used throughout the space to add interest.  More colors creates an environment that is “messier” which is visually associated with creativity.  By introducing this quantity of colors we could balance out the “conservative” message that comes with high wall cubes.

Ticketmaster was very pleased with the results of the project – not because it looked cool, but because it got them the employees that they wanted.